ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Σε αυτή αναφέρεται ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας . Αυτό βέβαια δεν είναι είδηση για εμάς τους εγχώριους, που καθημερινά ζούμε τ’ αποτελέσματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Η ακρίβεια δεν ελέγχεται πλέον, και κάθε μήνα διαπιστώνουμε και νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες!!
Στην έκθεση αυτή δίνονται και εξηγήσεις για το πρόβλημα αυτό της Ελλάδας, και γίνονται ορισμένες διαπιστώσεις:
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα διαπιστώνει ότι το υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας, προέρχεται από το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού και κυρίως λόγω της εξάρτησης από την εισαγομένη τεχνολογία και γνώση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων αναμένεται να μετριάσει, μεσοπρόθεσμα, τα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει τις προσδοκίες, που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους στην Ελλάδα . Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η χαμηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και η περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη.
Ακόμα, στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο. Εκτιμά, επίσης, ότι παρά το πλεόνασμα που παρατηρείται στις υπηρεσίες, κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, το έλλειμμα που διαπιστώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο οδήγησε το 2009 σε έλλειμμα της τάξης του 11% του ΑΕΠ του τρέχοντος ισοζυγίου.
Τι διαπιστώνεται δηλαδή; Ότι, ενώ οι Έλληνες δουλεύουν πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο , η υπερεργασία αυτή δεν φτάνει στους τελικούς αποδέκτες, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας!!!
Φοβάμαι ότι πολύ θα προσπαθήσουν να συνδέσουν την έκθεση αυτή με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εταιρίες τους. Δε λέει ακριβώς αυτό η έκθεση, ή τουλάχιστον δε λέει ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ … Λέει ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το κόστος όμως αυτό μπορεί να μειωθεί για παράδειγμα και με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κατάργηση των “γρηγορόσημων” . Και σε τέτοιους στόχους θα πρέπει να εστιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση, και όχι στις εύκολες λύσεις όπως η μείωση μισθών. 
Τέλος, στην έκθεσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι περιορισμένες, γεγονός που οφείλεται στις αδυναμίες του ρυθμιστικού και διοικητικού πλαισίου. Να άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό για την κυβέρνησή μας, για το οποίο πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε…
Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν την έκθεση αυτή όχι ως δικαιολογία για μειώσεις μισθών, αλλά ως έναυσμα για την άσκηση πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών του επιχειρηματικού πλαισίου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου