Αγαπημένα βιντεάκια

Loading...
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Πιο παχύσαρκοι σε Ελλάδα και Ευρώπη οι Κρητικοί!!!

Το ότι το νοτιοανατολικό μέρος της Κρήτης  βουλιάζει το ήξερα. Αλλά νόμιζα ότι αυτό οφείλεται στις τεκτονικές πλάκες!! Μια άλλη εκδοχή όμως μας παρουσιάζει ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Ιωάννης Μελισσάς, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζονται στο 15ο  Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στα Χανιά 29 με 31 Οκτωβρίου.
«Βουλιάζει» χρόνο με το χρόνο η Κρήτη κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων σε Ελλάδα και Ευρώπη κατοίκων της, μας λέει ο καθηγητής. Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο αλλά για μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια (1970-2010) ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά.
«Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μελισσάς και προσθέτει «πράγματι η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της Υγείας, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της τα 40 τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 14.000.000 κιλά».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών και στατιστικών μελετών...
 ο Κρητικός το 1970 ζύγιζε 63 κιλά και έκαιγε 3.000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία, που ισοδυναμεί με περπάτημα 15 χιλιομέτρων.Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές, σαλιγκάρια, ενώ σπάνια κατανάλωνε τροφές όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά
Σήμερα ο Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά, εργάζεται ελάχιστα σωματικά και καταναλώνει πολύ λίγες θερμίδες με έντονη μυική άσκηση. Τρέφεται ανθυγιεινά με συχνή κατανάλωση ζωικών λιπών, κρέατος, τυριών και τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.Παράλληλα έχει σταματήσει την κατανάλωση φρούτων λαχανικών και χορταρικών που θεωρούνται ευεργετικές τροφές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού.
Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 86,1% των αγροτών βρέθηκε με βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Απ' αυτούς το 42,9% βρέθηκαν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι δηλαδή το 43,2% παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30.Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του αστικού πληθυσμού των Αθηνών (που υπολογίζεται ότι είναι στο 73%) μιας πόλης με ποσοστά παχυσαρκίας από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ.Μελισσά το φαινόμενο αυτό αποδίδεται:
  • Στην αλλαγή του τρόπου ζωής.
  • Στην κατάργηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.
  • Στην καθιστική ζωή.
  • Στο γρήγορα ρυθμό και την πίεση της καθημερινότητας που οδηγεί στην εύκολη λύση του ταχυφαγείου, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές του νησιού.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, που είναι δεκαπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στη δεκαετία του '80.
«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν χωρά καμία αναβολή όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα» τόνισε ο κ.Μελισσάς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Πολιτεία σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία θα πρέπει άμεσα να εκπονήσει και να υλοποιήσει ενημερωτική εκστρατεία για το πρόβλημα.
Μάλιστα το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των γονιών και της νεολαίας (μαθητικής και σπουδάζουσας) γιατί εκεί το πρόβλημα έχει πάρει μορφή επιδημίας.
Με πληροφορίες από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου