ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κέρδισαν οι κάτοικοι του Μασταμπά τη μάχη για τα πεύκα. Τι θα γίνει όμως αν συμβεί ατύχημα;;;

image Κέρδισαν σε πρώτη φάση τη δικαστική διαμάχη που έχουν με το δήμο Ηρακλείου  έξι κάτοικοι του Μασταμπά. Οι κάτοικοι αυτοί είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην υλοποιηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για εκρίζωση εννέα δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των έξι κατοίκων της περιοχής κατά του δήμου εκδικάστηκε τον περασμένο μήνα . Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου,  ο Δήμος Ηρακλείου απαγορεύεται να προβεί στη διαδικασία κοπής των δέντρων μέχρι να εκδικαστεί του χρόνου τον Οκτώβριο η αγωγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” , στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται: “Πιθανολογήθηκε πως η εκτέλεση της επίμαχης απόφασης, όπως αυτή έχει ληφθεί, χωρίς να προηγηθεί τεχνική μελέτη περί της εκτίμησης της κατάστασης κάθε δένδρου ξεχωριστά ή οποιαδήποτε μελέτη διαμόρφωσης του χώρου και φύτευσης νέων δένδρων, προκειμένου να επέλθει στο μέτρο του δυνατού αποκατάσταση των πραγμάτων, οδηγεί σε προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας των αιτούντων και των προσθέτως υπέρ αυτών παρεμβαινόντων, καθώς η κοπή των δένδρων θα παγίωνε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, αποστερώντας από αυτούς τη χρήση και απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος».
Σε άλλο σημείο της απόφασης τονίζεται: “Πιθανολογηθέντων τόσο της επείγουσας κατάστασης όσο και του επικείμενου κινδύνου κοπής των δέντρων και συνακόλουθα της μόνιμης και διαρκούς προσβολής της προσωπικότητας των αιτούτων, η αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη και να ληφθούν τα κατάλληλα ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητας των αιτούντων αναφορικά με την ανάπτυξή της σε ένα υγιεινό και αισθητικά όμορφο περιβάλλον”.

Μάλιστα,σε περίπτωση που επιχειρηθεί το κόψιμο δέντρου στο Μασταμπά , θα επιβάλλεται χρηματική ποινή χιλίων ευρώ για κάθε παράβαση της δικαστικής απόφασης.

Αυτό όμως που δεν ξέρω αν λαμβάνει υπόψη της η δικαστική απόφαση, είναι ο κίνδυνος που δημιουργείται στους διερχόμενους οδηγούς από τη διατήρηση κάποιων από τα δέντρα αυτά. Ειδικότερα, ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΜΠΩΚΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΗΤΩΝ, και στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί και οχήματα πάνω του!!

Μήπως λοιπόν δεν πρέπει να γενικεύονται καταστάσεις, αλλά να βλέπουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα; Μπορεί το πεύκο αυτό να είναι πολλών ετών, μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς. Φυσικά και δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να κόβονται δέντρα ανεξέλεγκτα. Αντίθετα, πιστεύω ότι στο στάδιο της μελέτης ενός έργου θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα διατήρησής τους, ή στη χειρότερη περίπτωση, αντικατάστασής τους. Κι επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, νομίζω ότι στο έργο της Πεταλοειδούς που διέρχεται από το σημείο που βρίσκονται τα συγκεκριμένα δέντρα, έχουν φυτευτεί αρκετά νέα.

Δε θα χαλούσε ο κόσμος λοιπόν (κατά τη γνώμη μου πάντα) αν ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΚΟΒΟΤΑΝ,  αφού φυτεύτηκαν  ήδη νέα δέντρα. Και αυτά μετά από κάποια χρόνια θα μεγαλώσουν.  ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ, τι θα πουν οι κάτοικοι που έχουν προσφύγει (δικαίως για τα υπόλοιπα δέντρα) , και ποιος θα έχει την ευθύνη γι’ αυτό;;;

1 σχόλιο:

  1. οι οδηγοί είναι επικίνδυνοι για τα δέντρα. Τα δέντρα ήρθαν πρώτα στο κάτω κάτω. Να φύγουν τα αυτοκίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή