ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Νέα στοιχεία κατά του Μνημονίου στις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας

image Νέα στοιχεία κατά του Μνημονίου, και τη μείωση των μισθών και των συντάξεων κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας  ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενόψει της εξ’ αναβολής εκδίκασης των αιτήσεών τους στις 23 Νοεμβρίου, στην οποία θα κριθεί αν είναι συνταγματικές οι περικοπές που επέβαλε το Μνημόνιο. 

“Εντός της αυτής περιόδου που το Κράτος έθαλψε και αμνήστευσε τους παρανομούντες (εισφοροδιαφυγόντες και φοροδιαφυγόντες) έναντι πενιχρού ανταλλάγματος και τους απάλλαξε δια παντός από τα πολλών δισεκατομμυρίων χρέη τους, επιβάρυνε μισθωτούς και συνταξιούχους για την κάλυψη δημοσίων ελλειμμάτων, περικόπτοντας μισθούς, επιδόματα και συντάξεις που με ελεύθερες και συλλογικές διαπραγματεύσεις και με μακροχρόνιες καταβολές εισφορών αυτοί είχαν νομίμως θεμελιώσει», αναφέρουν στο υπόμνημα που κατέθεσαν, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάλλουν κατά της συνταγματικά προστατευόμενης ανθρώπινης αξίας και της αρχής της ανάλογης συνεισφοράς στα δημόσια βάρη.

Και συμπληρώνουν: «Το Κράτος εμφανίζεται, όχι μόνο να μην εγγυάται την πιστή εφαρμογή των νόμων, ούτε να προασπίζει τους νομίμως κτηθέντες μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις τους (άρα, κατά συνεκδοχή, την νόμιμη εργασία, τις ελεύθερες συλλογικές συμφωνίες και την κοινωνική ασφάλεια των ανθρώπων), αλλά και να επιβαρύνει εκείνους που παραβίασαν τον νόμο (ακόμη και λήπτες ή και εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων ή και υπεξαιρέτες του ΦΠΑ), διαψεύδοντας έτσι την εμπιστοσύνη στην έννομη τάξη, στις αρχές του Κράτους Δικαίου και στην αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών επιβολής και εφαρμογής του νόμου».

Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει και δύο δικαστές, των οποίων οι αιτήσεις που στρέφονται κατά των περικοπών των επιδομάτων τους κατ εφαρμογή του Μνημονίου, θα εκδικαστούν στις 8 Μαρτίου του 2011.

Βέβαια, υπάρχει και η άποψη ότι κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση να ακυρώσει στο σύνολό του ή εν μέρει το Μνημόνιο. Και αυτό επειδή το Μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία και ως τέτοια αποτελεί τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας.
Συνεπώς, αν οποιοσδήποτε προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια προκειμένου αυτά να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή όχι του μνημονίου, το ελληνικό δικαστήριο θα θέσει προδικαστικό ερώτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το τελευταίο θα αποφανθεί ότι το μνημόνιο -ως τμήμα της κοινοτικής νομοθεσίας- υπερέχει των ελληνικών νόμων και του ίδιου του Συντάγματος.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι απόψεις που κατατέθηκαν από ΤΕΕ και ΔΣΑ δεν έχουν βάση. ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ;  Και , εν τέλει, νομιμοποιείται η κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με την Ε.Ε., που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα της χώρας, βάση του οποίου έχει εκλεγεί;

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία πάντως… Κι επειδή δεν έχουμε και πολλά να ελπίζουμε τελευταία, ας πιαστούμε απ’ αυτό. Εξάλλου, η 23η Νοεμβρίου είναι κοντά. Αν δεν έχουμε άλλες εξελίξεις μέχρι τότε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου