ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Και τώρα λύθηκαν τα προβλήματα της ανατολικής Κρήτης με την ίδρυση του εφετείου…

Εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι η υπ’ αριθμό 20/2011 απόφαση του   5ου τμήματος  του Συμβουλίου της Επικρατείας , το οποίο γνωμοδοτεί θετικά για την  ίδρυση έδρας Εφετείου στο Ηράκλειο.  Του Εφετείου που , χωρίς κανένα ιδιαίτερο για μένα λόγο, είχε αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε μείζον θέμα για την Ανατολική Κρήτη.

Εντάξει, είναι δύσκολο να πηγαίνει ο κάθε πολίτης στα Χανιά για να παραστεί σε υπόθεσή του. Και κυρίως ο πολίτης του νομού Λασιθίου, που είναι πολύ μακριά από τα Χανιά.Η μετακίνηση αυτή έχει πολλά έξοδα, και απαιτεί και πολύ χρόνο.  Και σίγουρα η έδρα στο Ηράκλειο θα διευκολύνει τους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης. Δικαιολογεί όμως το “ντόρο” που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια;

Επί σειρά ετών τώρα, βουλευτές από το Ηράκλειο ή από τα Χανιά απειλούν κάθε λίγο και λιγάκι με παραιτήσεις, δικηγόροι κάνουν αποχή, και οι πολίτες ολόκληρης της Κρήτης βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κόντρα που μάλλον έχει αλλού της ρίζες της. Όποιος όμως τώρα θεωρεί ότι η ανατολική Κρήτη έλυσε τα προβλήματά της , ή ότι τα Χανιά  θα καταστραφούν, μάλλον είναι στον κόσμο του!

Δε θα γίνει πιο πλούσιο το Ηράκλειο με το εφετείο, ούτε θα υποχρεωθούν σε μαρασμό τα Χανιά. Απλά κάποιοι άνθρωποι θα ταλαιπωρούνται πλέον λιγότερο, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ, ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί λύσεις. Ο ΒΟΑΚ έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, η τιμή του λαδιού είναι απελπιστικά χαμηλή, τα σχολεία του νησιού δεν έχουν καθηγητές και τις απαραίτητες αίθουσες, η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν την πιο ακριβή τιμή στη χώρα και η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 126% την τελευταία 3ετία, (από 5,7% σε 12%).

Ας λύνανε τα παραπάνω προβλήματα, που είναι μόνο μερικά από αυτά που εγώ θεωρώ σοβαρά για την Κρήτη, και ας αναγκαζόμουνα να πηγαίνω στα Χανιά για μια δίκη!

Τέλος, θα γίνει η δικαιοσύνη πιο αποτελεσματική και πιο δίκαια με την ίδρυση του εφετείου στο Ηράκλειο; Αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να απασχολεί κυρίαρχα το Υπουργείο δικαιοσύνης, και όχι πως να ικανοποιήσει δικηγόρους, δικαστές και βουλευτές του ενός ή του άλλου νομού, ανάλογα με το πιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. 

6 σχόλια:

  1. Προ καιρού είχα μια συζήτηση σε έντονο ύφος με έναν άνθρωπο ο οποίος είχε κολλήσει στην εξής θέση:
    "Όσο η αστυνομία δεν κυνηγάει τους εμπόρους ναρκωτικών, δεν με νοιάζει που δεν γράφει τους παράνομα παρκαρισμένους. Ας πιάσει πρώτα τους εμπόρους του θανάτου και μετά να ασχοληθεί και με το παρκάρισμα."
    Με συγχωρείς για το κάπως άκομψο σχόλιό μου, όμως η παραπάνω ανάρτηση, με τη θέση που στάση που δείχνει να τηρεί, μάλλον ίδιας σοβαρότητας είναι...
    Ναι, το Εφετείο ΕΙΝΑΙ μείζον ζήτημα. Ίσως όχι το σπουδαιότερο που απασχολεί την Κρήτη, αλλά σίγουρα είναι ζήτημα και καλώς αντιμετωπίστηκε. Οπότε, το να λέμε "ας έπρεπε να πάω Χανιά για μια δίκη κι ας ήταν το λάδι ακριβότερο", δεν με πείθει ιδιαίτερα! ΚΑΙ το λάδι θα έπρεπε να έχει σωστή τιμή, ΚΑΙ ο ΒΟΑΚ να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εθνικού δρόμου ΚΑΙ Εφετείο έπρεπε να υπάρχει στο Ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά άσχετο το παράδειγμά σου, αλλά ας το προσπεράσω για να πάω στην ουσία.
    Γράφω πολύ απλά, ότι το θέμα του εφετείου ΔΕΝ δικαιολογεί το ντόρο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με απειλές για παραιτήσεις υπουργών, βουλευτών, κλπ. Αυτή είναι η άποψή μου. Εσύ απλά λες ότι το εφετείο είναι μείζον ζήτημα, χωρίς κανένα επιχείρημα γι' αυτό. Γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου δηλαδή; Τα υπόλοιπα που παρέθεσα, ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ για την Κρήτη. Και τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Για τους δικηγόρους ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ, ίσως είναι μείζον ζήτημα, γιατί πάνε πολύ συχνά στα Χανιά.
    Αν είσαι λοιπόν δικηγόρος, το καταλαβαίνω, αλλά θα έπρεπε να μας πεις ότι το βλέπεις από αυτή τη σκοπιά. Αν πάλι όχι, τότε σεβαστή πάντα η αποψή σου, αλλά θα ήθελα και κάποια επιχειρήματα..
    Όσο για το περι σοβαρότητας, θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Τη διαφορετική άποψη θα πρέπει να τη σέβεσαι, και όχι ελλείψει επιχειρημάτων να χρησιμοποιείς προσβλητικές εκφράσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νικος ο αλικαρνασσευς9 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:50 μ.μ.

    συγχωρεμενοι και οι δυο.αγαπητε αντιπαλε δεν ειδα να χρησιμοποιει προσβλητικες εκφρασεις εκτος και τις διεγραψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο, προσβλητική θεωρώ την έκφραση ότι στερείται σοβαρότητας η ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πρόβλημα της Κρητης ειναι η συγχρονη νοοτροπία των Κρητών. Ας προτείνουν λύσεις στα προβλήματα... αλλά αντ' αυτου ----->

    http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=4081&cid=3

    http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/308853.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα. Ο πρώτος ανώνυμος είμαι. :-)
    Δεν είπα ότι στερείται σοβαρότητας η άποψή σου. Είπα ότι είναι ίδιας σοβαρότητας με την άποψη του συνομιλητή μου.
    Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά προσπαθώ να σκεφτώ έναν κάτοικο της Σητείας που έχει εφετείο στα Χανιά. 4 ώρες το κάθε σκέλος της διαδρομής. Προσωπικά δεν έχει χρειαστεί ποτέ να εμπλακώ σε τέτοια διαδικασία, αλλά ακόμα και έτσι, αντιλαμβάνομαι τη θέση ενός ανθρώπου που και πρέπει αν χάσει όλη του τη μέρα στους δρόμους, πιθανότατα για το τίποτα, διότι μάλλον αναβολή θα πάρει και που πρέπει να χρυσοπληρώσει τον δικηγόρο του, γιατί νομίζω τους πληρώνουν και τα έξοδα. Βασικά αν ήμουν δικηγόρος, δεν θα με χαλούσε γιατί και το ταξιδάκι μου θα έκανα και έξτρα θα πληρωνόμουν.
    Η ουσία του σχολίου μου (χωρίς διάθεση για καυγά) είναι ότι, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφέροντα που μπορεί να προωθούνται, η ύπαρξη ενός εφετείου για όλη την Κρήτη, στη μία άκρη του νησιού είναι δραματική κατάσταση. Αν έπρεπε να υπάρχει ένα μόνο, θα έπρεπε να είναι στο κέντρο των αποστάσεων και πίστεψέ με, θα έλεγα το ίδιο ακόμα και αν ήμουν απ' τα Χανιά.
    Το ότι κάποιοι ίσως χρησιμοποιούν το θέμα για μικροπολιτικά συμφέροντα δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
    Και δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο επιχείρημα χρειάζεσαι πέρα από την ανάγκη ενός ανθρώπου να μην πρέπει να διανύσει 400 χλμ απ' τη μια μεριά της Κρήτης στην άλλη για να διεκπεραιώσει μια απλή υπόθεση.
    Το αν είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ το θέμα του ΒΟΑΚ (που ενδεχομένως είναι, καθώς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου όντως), δεν μειώνει τη σημαντικότητα του άλλου ζητήματος. Και πάνω σε αυτό ακριβώς, το παράδειγμά μου κάθε άλλο παρά άστοχο ήταν, γιατί δείχνει ακριβώς το πώς μπορεί να παραγκωνιστεί ένα ζήτημα που ίσως κάποιοι θεωρούν ασήμαντο, μπροστά σε ένα άλλο, μεγάλο.
    Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα πω "αν είναι να μην έχω το ένα, να μην έχω ποτέ μου και το άλλο". Να προωθούνται όλα τα θέματα και να λύνονται όσα μπορούν κάθε στιγμή να λυθούν! Αυτό είναι η δική μου προσέγγιση. Η λύση του ενός δεν εμποδίζει τη λύση του άλλου, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να μας ενοχλεί το Εφετείο...
    Και κλείνοντας, ντόρος για το εφετείο έχει γίνει προφανώς διότι εκείνοι που τους αφορά άμεσα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ντόρο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό και συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή