ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Περίπτερα ή..πολυκαταστήματα;

Χτες βρέθηκα για κάποιους λόγους σε ένα χωριό μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Παραδοσιακό χωριό, με τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, μια πολύ ωραία εκκλησία, δύο καφενεδάκια στην πλακοστρωμένη πλατεία, και…ένα περίπτερο!

periptero1

Στην αρχή βέβαια δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι το “ξύλινο αυτό κτίσμα” με το ξεθωριασμένο από τον ήλιο γαλάζιο χρώμα είναι περίπτερο. Μετά θυμήθηκα ότι και στο δικό μου χωριό, όταν ήμουν ακόμα πιτσιρικάς, σε κάτι τέτοια περίπτερα με  πήγαινε ο παππούς μου για να μου αγοράσει σοκολάτα, ως ανταμοιβή για το κούρεμα με την ψιλή που είχα υποστεί λίγο νωρίτερα. Τα περίπτερα τότε αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής αγοράς ή πλατείας κάθε χωριού ή πόλης, συνήθως ντυμένα στα κίτρινα, με τον παππούλη , όντως ανάπηρο πολέμου, να περνάει την ώρα του συναλλασσόμενος  ευχάριστα με τον πελάτη του.

Στο Ηράκλειο δεν ξέρω πως ήταν τα περίπτερα τα παλιά εκείνα χρόνια. Σήμερα όμως, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε περίπτερο, και βλέπουμε σε κάθε κεντρικό δρόμο και πλατεία της πόλης μας,  μάλλον είναι..πολυκατάστημα!!!

Τι και αν ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι διαστάσεις του περιπτέρου είναι  1,50μ επί 1,70μ από το 2006 (πιο πριν ήταν 1,30μ x 1,50μ). Σήμερα καταλαμβάνουν σχεδόν 10 τετραγωνικά μέτρα συνολικό χώρο (μαζί με τα ψυγεία και τα stand για τα περιοδικά), πάντα σε βάρος του πεζοδρομίου. Οι πεζοί σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να κατέβουν κάτω από το πεζοδρόμιο για να προσπεράσουν το εμπόδιο που δημιουργούν. Στα περίπτερα βρίσκεις πια από τσιγάρα, σάντουιτς, περιοδικά, εφημερίδες,  μέχρι αναψυκτικά, γλυκά, προφυλακτικά και..το dvd της Τζούλιας!! Όσο για την εμφάνιση και την αισθητική, οι τεράστιες τέντες με τις (παράνομες;) διαφημίσεις και τα στη σειρά αραδιασμένα ψυγεία τα κάνουν άκρως αντιαισθητικά!

DSC03019

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνη φυσικά έχουν οι δήμοι και οι πρώην νομαρχίες, οι οποίοι δίνουν τις άδειες για τα περίπτερα, και δεν ελέγχουν καθόλου για το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις διαστάσεις τους.

Έτσι το περίπτερο έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ, ο πεζός κατεβαίνει στο δρόμο για να περπατήσει, και…ο περιπτεράς βάζει καπέλο στο πακέτο τα τσιγάρα 10 λεπτά, γιατί δε βγαίνει… Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτό είναι το Ηράκλειο στο οποίο ζούμε…Να το χαιρόμαστε!!!

DSC03020

1 σχόλιο:

  1. Μη σας φανεί παράξενο το Α.Φ.Μ. ορισμένων περιπτερων να ξεκινάει με 094χχχχχχ ...

    Ντραμπάκουλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή