ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ουδέν μονιμότερο του…προσωρινού τέλους ακινήτων!

image Με μια εκτός κανονισμού βουλής διαδικασία, δηλαδή με τροποποίηση της τροπολογίας από τον ίδιο τον εισηγητή (υπ. οικονομικών), πράγμα που σαφώς δεν  επιτρέπεται, σε μια βραδιά το … έκτακτο τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μετατράπηκε σε μόνιμο!

Η ειδική εισφορά για τα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, ενώ αρχικά επρόκειτο να επιβληθεί μόνον για το 2011 και το 2012, τελικά θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, με αποτέλεσμα να καταστεί μόνιμη, και πιθανότατα θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Με τη σημαντική διαφορά βέβαια ότι για το ΦΑΠ το ατομικό αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ, οπότε σήμερα βαρύνει ιδιοκτήτες με σπίτια αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ενώ το νέο χαράτσι του Βενιζέλου το πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτου αξίας ακινήτου!

Αλλά ο μεγαλόψυχος υπουργός έκανε και υποχωρήσεις! Από το τέλος αυτό, το οποίο φυσικά δεν είναι τέλος, αφού ουδεμία ανταποδοτικότητα έχει, αλλά ΦΟΡΟΣ,  απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

Για να απαλλαγεί ο μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει:

  • να έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος),
  • η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο)

  • το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο να βρίσκεται σε ζώνη με τιμή εως 3.000 ευρώ

  • το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο να είναι μέχρι 120τ.μ (προσαυξάνεται  κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.)

ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή πολύτεκνους και τους ανάπηρους, προκειμένου να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τ.μ.

Τώρα, πόσοι μακροχρόνια άνεργοι και ανάπηροι ή πολύτεκνοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, δεν μας το είπε ο υπουργός. Αλλά φαντάζομαι ότι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, αφού οι προϋποθέσεις είναι πολύ “σφιχτές”! Ένας άνεργος που είτε η γυναίκα του δουλεύει, είτε έχει κληρονομήσει ένα σπίτι άνω των 120 τ.μ. , πληρώνει κανονικά! Το ίδιο και ο ανάπηρος, που παίρνει μια σύνταξη 700 ευρώ και η γυναίκα του άλλη μία π.χ. του ΟΓΑ των 350 ευρώ!

Κατά τ’ άλλα, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά τη χτεσινή συζήτηση στη βουλή, από βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, ο υπουργός οικονομικών φάνηκε ανένδοτος και αποφασισμένος να επιβάλει και αυτό το χαράτσι, και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης! Δικαιολόγησε δε την απόφαση να αφαιρέσει το χρονικό ορίζοντα επιβολής του μέτρου από τη ρύθμιση, "για να εγγραφτεί το έσοδο αυτό και στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014, και “να μην το βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση”!!!

Τι σε νοιάζει εσένα στο κάτω – κάτω Βαγγέλη; Μήπως εσύ θα είσαι στην επόμενη κυβέρνηση; Ασφαλώς και όχι! Το κακό όμως είναι ότι και οι μισοί από εμάς δεν θα έχουμε ακίνητα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου