Χαμός έχει γίνει στο διαδίκτυο με δημοσιεύματα περί εταιρίας με την ονομασία ¨Ε.Ν.D” (EllasNeverDies), η οποία κατέχει μετοχές της πρώην Τράπεζας της Ανατολής που έχουν αξία 2,7 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ, και σκοπεύει να εξαγοράσει όλο το χρέος της Ελλάδας!!
Η ιστορία σύμφωνα με την Ε.Ν.D. έχει ως εξής:
Το έτος 1904 ιδρύεται στην Αθήνα η “ΤΡΑΠΕΖΑ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ” (BANQUE D’ORIENT-ORIENT BANK),το καταστατικό της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ αρ. 277/7-12-1904).
Συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες της Τράπεζας της Ανατολής είναι η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα Γερμανίας. Αρχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Ανατολής ορίζεται το ποσό των δέκα εκατομμυρίων Χρυσών Γαλλικών Φράγκων (10.000.000 χγφ). Είναι αυτονόητο ότι οι συνιδρυτές της Ανατολής έκαναν εγγραφές και πώλησαν μετοχές της νέας τράπεζας πριν καν ξεκινήσει την λειτουργία της.
Το έτος 1906 η Τράπεζα Ανατολής ξεκινά τη λειτουργία της και αμέσως προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.000.000 χγφ. Με συνολικό κεφάλαιο 15.000.000 χγφ αναπτύσσεται γρήγορα στη Βόρειο Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο.
Το έτος 1910 κάνει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10.000.000 χγφ και γίνεται κυρίαρχη στη Μικρά Ασία, Αίγυπτο και όχι μόνον.
Το έτος 1925 προχωρά σε δύο νέες αυξήσεις (μία στην αρχή και μία στο τέλος του έτους) του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5.000.000 χγφ η κάθε μία και έτσι την επόμενη χρονιά (1926) η Τράπεζα της Ανατολής βρίσκεται με κεφάλαιο 35.000.000 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα, διαιρεμένο σε 280.000 μετοχές των 125 χγφ.
Το έτος 1932 αποφασίστηκε η συγχώνευση της Τράπεζας της Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΦΕΚ αρ.301/31-12-1932).
Με τη σύμβαση συγχώνευσης της Τράπεζας της Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προβλέφθηκε ότι θα γίνει ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ με σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος της εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη, για την ακριβοδίκαιη εκτίμηση της περιουσίας της Τράπεζας της Ανατολής, ώστε να μην αδικηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής.
Η Ειδική Εκκαθάριση προβλέφθηκε να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών με δυνατότητα παράτασης εφάπαξ ή αλληλοδιάδοχα. Δηλαδή οι τρείς Ειδικοί Εκκαθαριστές ,που είχαν ορισθεί από την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ανατολής την 1/8/1932, έπρεπε από την 1/1/1933 μέχρι την 31/12/1934 ή το αργότερο μέχρι την 31/12/1935 να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση.
Στον όρο V της Σύμβασης Συγχώνευσης με τίτλο «Λογαριασμοί ενεργητικού και παθητικού της Τραπέζης της Ανατολής» ορίζεται ότι το ενεργητικό και παθητικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ανατολής μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και συγχωνεύονται λογιστικά, το μεν παθητικό άμεσα στους διαφόρους λογαριασμούς του παθητικού της Εθνικής, το δε ενεργητικό όχι άμεσα στο σύνολό του αλλά προοδευτικά με την ρευστοποίησή του στην πορεία της ειδικής εκκαθάρισης, στους διαφόρους λογαριασμούς ενεργητικού της Εθνικής.
Όμως ρητά «Εξαιρούνται της τοιαύτης μεταβιβάσεως αι σχετικαί τω εταιρικώ κεφαλαίω της Τραπέζης της Ανατολής μερίδες του παθητικού (κεφάλαιον, λογαριασμός εκτιμήσεως κεφαλαίου εις φράγκα σταθεροποιημένα, κεφάλαιον αποθεματικόν τακτικόν και κεφάλαιον και κεφάλαιον αποθεματικόν έκτακτον), ως και πάν έτερον εν τώ παθητικώ στοιχείον μη αποτελούν υποχρέωσιν προς τρίτους, άτινα δεν θέλουσιν εμφανίζεσθαι εν τη περί ής ο όρος IV ειδική εκκαθαρίσει, δεδομένου ότι θέλει καταβληθή τοις μετόχοις της Τραπέζης της Ανατολής το αντίτιμον των μετοχών των υπό της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος κατά τα εν τώ όρω VIII οριζόμενα».
To ποσό που αναλογεί σε κάθε μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής είναι 298 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα, κατατεθειμένα έντοκα με 7% από 1/1/1933. Μετά την ολοκλήρωση της Ειδικής Εκκαθάρισης έπρεπε να αποδοθεί ισόποσα και έντοκα με 7% επίσης, το αποτέλεσμα της. Τα ποσά αυτά ΔΕΝ απεδόθησαν ποτέ στους μετόχους της Τράπεζας της Ανατολής, η αξία τους δε αποτιμήθηκε στις αρχές Αυγούστου 2011 από δύο Επιφανείς Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων της Αμερικής, τους κυρίους: Θεόδωρο Κ. Καρυώτη καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Maryland ΗΠΑ και Νικόλαο Κ. Γεωργαντζά καθηγητή Συστημικής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham Νέας Υόρκης.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι η ειδική εκκαθάριση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οπότε διατηρείται και υφίσταται νομικά ισχυρό το δικαίωμα των μετόχων (κομιστών μετοχών) της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, να αξιώσουν την εκκρεμή και μη εισέτι διενεργηθείσα απόδοση του τιμήματος εξαγοράς των μετοχών των ως προβλέπεται διαδικαστικά από την σύμβαση συγχώνευσης.
Η εταιρία κατέχει 4 αξιόγραφα που θωρήθηκαν σε αυτήν από τον μέχρι πρότινος κάτοχό τους κο Σώρρο. Τα αξιόγραφα αυτά είναι μετοχές ονομαστικής αξίας 125 Χρυσών Γαλλικών Φράγκων της Τράπεζας της Ανατολής, που εκδόθηκαν το έτος 1906 και το έτος 1910, η οποία συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1932. Ο δωρητής δε, κατέθεσε και δήλωση Φόρου Δωρεάς στις 25-08-2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 20459. Ο φόρος που αναλογεί σε αυτή την δωρεά είναι 3.572.959.579,71 ευρώ!
Έτσι, η Ε.Ν.D. αξιώνει από την Εθνική Τράπεζα ποσό 2.7 τρις ευρώ, τα οποία θα διαθέσει για την εξόφληση του χρέους της Ελλάδας.
Η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας:
«Ανύπαρκτο θέμα» χαρακτηρίζει τα περί απαιτήσεων «μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής» σε βάρος της Εθνικής, ο τραπεζικός όμιλος με σημερινή του ανακοίνωση.
Αναλυτικά όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
«Με αφορμή την πρόσφατη ανακίνηση, για μια ακόμη φορά, ενός ανύπαρκτου θέματος περί απαιτήσεων «μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής» σε βάρος της Εθνικής, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει τα εξής:
Το έτος 1932 υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης δι’ εξαγοράς της Τράπεζας Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή.
Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής.
Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο «άνοιγμα» σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας.
Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).
Συνακόλουθα, μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή.
Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί.
Για όλα τα ανωτέρω (την ακύρωση των εν λόγω τίτλων από έτους 1932 και την εντεύθεν έλλειψη οποιασδήποτε αξίωσης κατά της Τράπεζάς μας) έχει επανειλημμένα ενημερωθεί εγγράφως από την Τράπεζα ο ενδιαφερόμενος κ. Σώρρας και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του. Επίσης, σχετική απάντηση έχει δοθεί σε ερώτημα της ΔΟΥ Πατρών».
Το σχόλιό μου:
Μάλλον ο κος Σώρρας πήγε να το παίξει Σόρος, δηλαδή πολυεκατομμυριούχος ! Και το όλο θέμα μοιάζει με το επιθυμητό ωραίο ευτυχισμένο τέλος του παραμυθιού , στο οποίο η ωραία πριγκίπισσα σώζεται από το πανέμορφο πριγκιπόπουλο! Μόνο που η Ελλάδα πλέον δεν είναι πριγκίπισσα, ο Σώρρας δεν είναι πριγκιπόπουλο, και η Εθνική Τράπεζα σίγουρα δεν έχει 2,7 τρις ευρώ!
Το όλο θέμα δημιουργεί φρούδες ελπίδες σε πολύ κόσμο που δεν αντέχει άλλο την πίεση και την εξαθλίωση, και ψάχνει τον από μηχανής θεό που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο! Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Και η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας νομίζω το κλείνει το ζήτημα.
Ακόμα όμως και άδικο να έχει η Εθνική, υπάρχει περίπτωση το Τραπεζικό Σύστημα, που αυτή τη στιγμή ελέγχει κυβερνήσεις, να επιτρέψει να κερδίσει την υπόθεση η Ε.Ν.D. ;
Έστω ότι συμφωνώ μαζί σου ότι ο Σώρρας θέλει να το παίξει Σόρος και ότι όλο αυτό είναι ένα όνειρεμένο happyEND αλλά τελικά πολύ καλό για να είναι αληθινό. 2 πράγματα με προβληματίζουν ,πέραν από τη μεγάλη αλήθεια ότι το Τραπεζικό Σύστημα ελέγχει κυβερνήσεις, 1)γιατί, αφού οι μετοχές του Σώρρα είναι ανέυ αξίας, ο Προβόπουλος του πρότεινε να ρευστοποιήσει 10 από αυτές για 1,5 δις ευρώ μέσω βρετανικής εταιρίας; και 2)μην ξεχνάμε ότι οι μετοχές αυτές δεν είχαν χρηματικό αντίκρυσμα αλλά σε χρυσό (125 χγφ)εγγυήτρια του οποίου είναι η τράπεζα της Γαλλίας, που σημαίνει ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο 18/1944.
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγα μην εδινε ο Προβοπουλος και μαλιστα σε τετοιες εποχες 1,5 δις ευρω, επειδη καποιος βρηκε στο σεντουκι του καποιες μετοχες
ΑπάντησηΔιαγραφήαν ο προβοπουλος του εδινε 1,5 δις ευρω, σιγουρα δεν θα τον 'καμαρωναμε' στο yt
ΑπάντησηΔιαγραφή