ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΔΩ!

image

Με σύνθημά τους τη φράση «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», επιστημονικές ενώσεις και ενώσεις ασθενών που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer γιορτάζουν και φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό για την ασθένεια αυτή και τις συνέπειές της.

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ' όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.

Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906, από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Άνοια και Alzheimer

Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου: της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας αλλά και της καθημερινής λειτουργικότητας. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια χαρακτηρίζονται από ανικανότητα συγχρονισμένων κινήσεων παρά την ακεραιότητα κινητικών λειτουργιών, αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και διαταραχές στην ικανότητα εκτέλεσης λειτουργιών όπως ο σχεδιασμός, οι αριθμητικές πράξεις κ.α.

Άνοια μπορούν να προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά.   Όμως, η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας (60% του συνόλου).

(πηγή των παραπάνω: healthview.gr)

Mε την ευκαιρία του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Nόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011  και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Καστελάκη» του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου διάλεξη με θέμα: «Το υπαρξιακό κενό του συγχρόνου ανθρώπου» και Ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ.  Γεώργιο Κρασανάκη.

2. Από Τετάρτη 21 έως Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω του ημερησίου τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

3. Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Παναγίας Μπεντεβή

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα οργανώνει εκδήλωση για τους κατοίκους της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενο με θέμα: Alzheimer – Διατροφή και Τρίτη Ηλικία

4. Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 Προκατασκευασμένα κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού

Πανηγυρική συνάντηση στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Εταιρεία, για την δημιουργία Κέντρου Ημέρας των ασθενών με νόσο Alzheimer.

Προσκεκλημένοι: περιπατητικοί ασθενείς και οικογένειές τους, μέλη της Εταιρείας, περιθάλποντες, φίλοι και εθελοντές.

Επίσημοι προσκεκλημένοι: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Περιφερειάρχης, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, εκπρόσωποι του Δήμου και της Εκκλησίας και άλλες αρχές του τόπου.

5. Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 απόγευμα

Συμμετοχή της Εταιρείας ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», στην πορεία που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, μετά από πρωτοβουλία της 1ης Δημοτικής Κοινότητας για την κοινή δράση κατά της βίας. Η πορεία θα διασχίσει την πόλη του Ηρακλείου.

6. Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 πρωί

Ανοικτό Ιατρείο για το κοινό, συνεργασία με Παθολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ – Γηριατρικό Ιατρείο.

7. Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 απόγευμα

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο Alzheimer σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου