ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σοβαρές καταγγελίες από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων

Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε γνωστές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Συγκεκριμένα:

-          Η πολυεθνική  LIDDLEαπέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά στις Μοίρες και ετοιμάζεται και για άλλες απολύσεις. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιχείρηση «ειδικεύεται» στις απολύσεις μανάδων σε όλη τη χώρα. Με παρέμβαση μας, σε συνεννόηση με το επιχειρησιακό σωματείο, σταμάτησε η προσπάθεια να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών όλοι οι εργαζόμενοι στο νομό την περίοδο της απεργίας των μεταφορέων.

-          Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» που δήλωσε πτώχευση, αλλά ένα κομμάτι της εξαγοράστηκε από άλλον επενδυτή, πέταξε στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και μια εδώ στο Ηράκλειο. Το σωματείο μας παρενέβη στην Επιθεώρηση Εργασίας

-          η μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου «ΦΩΚΑΣ» στο Ηράκλειο τον Αύγουστο απέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά και στόχο έχει 120 απολύσεις σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία αυτή κατά τα έτη 2002-2007 σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της! Το σωματείο μας ολόκληρο τον Αύγουστο- Σεπτέμβρη έδωσε με  συντονισμένη πανελλαδική δράση πραγματική μάχη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις που κατέληξε στη δικαίωση των απολυμένων από τη Επιθεώρηση Εργασίας.

-          Στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ » πανελλαδικά αλλά και στο Ηράκλειο επιβλήθηκε αλλαγή συμβάσεων από 8ωρο σε 7ωρο -με 12% μείωση αποδοχών- και σε 4ωρο. Συνεχείς παρεμβάσεις μας διατηρούν την μόνη ίσως και πανελλαδικά 8ωρη εργαζόμενη!

-          Στον «Κωτσόβολο»- μέλος του ευρωπαϊκού ομίλου DSGi έγινε μια απόλυση στο Ηράκλειο ενώ παρά τις παρεμβάσεις μας εξακολουθεί παράνομα να απασχολεί με σπαστό ωράριο τους εργαζόμενους.

-          Σε τοπικό επίπεδο η εταιρεία «ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ» προχώρησε στην κατάργηση του ρεπώ και την εφαρμογή απλήρωτου 6ημερου γεγονός που εξώθησε πολλούς εργαζόμενους σε παραίτηση αλλά και σε απολύσεις για αυτούς που δεν δέχτηκαν αυτή την παράνομη αλλαγή. Μάλιστα πριν από δυο βδομάδες σχεδόν, απολύθηκαν 7 εργαζόμενοι από την παραγωγή στο εργοστάσιο της ΒΙΠΕ και 4 από κατάστημα. Το σωματείο μας έχει παρέμβει πολλές φορές στη Επιθεώρηση (3 και τις προηγούμενες ημέρες σε 4η) και διοργάνωσε με επιτυχία την περιφρούρηση  απεργίας στην παραγωγή με αίτημα να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις – όχι στις απολύσεις.

-          η εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων «ΝΙΒΑΛ» από την αρχή του χρόνου έχει απολύσει το μισό προσωπικό της και τώρα λέει στους εναπομείναντες ότι ή θα δεχτούν αλλαγή συμβάσεων ή θα πάνε στο σπίτι τους. Παρεμβάσεις με περιοδείες και συναντήσεις με τους εργαζόμενους έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια του σωματείου μας.

-          στους συνεταιρισμούς ειδικά,  που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν αποκούμπι της λεγόμενης «τοπικής οικονομίας» η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: ο συνεταιρισμός «Ραδιοταξί Ηρακλείου» έδωσε προειδοποιητική απόλυση σε μια εργαζόμενη ενώ απειλεί με απόλυση και τις υπόλοιπες 4 τηλεφωνήτριες που εργάζονται εκεί από 10-17 χρόνια ώστε να πάρει πιο «μικρές και φτηνές». Το σωματείο μας παραβρέθηκε στην εργατική διαφορά που έγινε και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε την δράση μας ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση και να μην γίνουν άλλες.

-         Η «Ηλεκτροσυνεταιρική» απέλυσε δυο εργαζομένους, και άλλαξε τις συμβάσεις στο νέο κατάστημα (Κόμβος Κατσαμπά) από 8ωρο σε 6ωρο με 20% μείωση αποδοχών. Το σωματείο μας προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα. Στον «ΣΕΥΦΑΝΗ» η διοίκηση απείλησε με 5 απολύσεις – και μάλιστα με κλήρωση- αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 1 μήνα το χρόνο χωρίς να πληρώνονται. Η άμεση παρέμβαση μας απέτρεψε προς το παρόν αυτά τα ενδεχόμενα.

-          Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τυμπακίου στο πρόγραμμα «Δημιουργική Απασχόληση» των παιδιών,  έχει 3 υπαλλήλους απλήρωτες εδώ και 18 μήνες! Με παρέμβαση μας το θέμα βρίσκεται στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα γίνει συνάντηση την επόμενη Δευτέρα και αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενες θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

-          Τέλος στη ΒΙΠΕΗ οργιάζουν οι απολύσεις αλλά και όσοι δουλεύουν ακόμα,  συνεχώς βρίσκονται στην ανασφάλεια και στο άγχος της ανεργίας. Εργοστάσια έχουν κλείσει ενώ άλλα όπως η «Μέγκα Πλαστ»- που επισκέφτηκε τις προάλλες ο Χρυσοχοίδης - βγάζουν κάθε τρείς και λίγο τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Άλλα όπως ο «Καράτζης» αφού επιδοτήθηκαν με ζεστό κρατικό χρήμα κλείνουν σιγά σιγά την παραγωγή και τη μεταφέρει στη Γερμανία και την Αμερική

Οι καταγγελίες αυτές είναι αρκετά σοβαρές, και σαφώς θα πρέπει να εξεταστούν από την επιθεώρηση εργασίας, μιας και γίνονται πλέον επίσημα, και αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες. Αρκετά ακούγονται και για την Επιθεώρηση Εργασίας τελευταία (σε πανελλαδικό επίπεδο), και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη  αφενός να αποδείξει ότι δε συντάσσεται με εργοδοτικά συμφέροντα, και αφετέρου να προστατέψει τον εργαζόμενο, που βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων.

3 σχόλια:

  1. και ειδικά η σαβοιδακη συμπεριφέρεται πολύ αναχρονιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xtypiste ekei poy ponane kathe enas apo aytoys exei to simio toy atomiko sabotaz xwris na kserei o dyplanos tipota !

    ΑπάντησηΔιαγραφή