Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ κ. Κουράκη.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Δεν χρειάζονται 360 πολύχρωμες σελίδες για να αντιληφθεί κάποιος το εύρος, την ποιότητα και το περιεχόμενο του απολογισμού της σημερινής δημοτικής αρχής, που παρουσιάστηκε προχθές από τον κ. Δήμαρχο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Αρκεί το απλό ξεφύλλισμα του πανάκριβου βιβλίου (με έξοδα άραγε του Δήμου;) για να διαπιστώσει κανείς την προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Ο απολογισμός περιλαμβάνει μόνο φωτογραφίες. Δεν συνοδεύεται με τα απαραίτητα κείμενα, ούτε με νούμερα που να δείχνουν κόστος κλπ ώστε να μπορεί ο δημότης να σχηματίσει πλήρη εικόνα. Δεν υπάρχει η σύγκριση του αποτελέσματος με το αρχικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε το 2006.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η ποσότητα
Μια προσεχτικότερη προσέγγιση του απολογισμού επιβεβαιώνει απολύτως την άποψη της «Ανθρώπινης Πόλης». Την άποψη δηλαδή που υποστηρίζει πως η δράση της δημοτικής αρχής υπό τον κ. Κουράκη, περιορίζεται κυρίως στις διανοίξεις, αναπλάσεις κλπ. Φωτογραφίες αυτών των δράσεων καταλαμβάνουν το μισό όγκο του βιβλίου. Όλες οι άλλες πτυχές του δημοτικού έργου καταλαμβάνουν το άλλο μισό. Δεν απουσιάζει από τον απολογισμό του κ. Δημάρχου και η παρουσίαση έργων που εκτελέστηκαν από άλλους φορείς, πράγμα που υποδηλώνει ανεπίτρεπτη προσπάθεια οικειοποίησης της προσφοράς άλλων.
Η ποιότητα
Οι καλαίσθητες φωτογραφίες εντυπωσιάζουν μεν, αλλά δεν δείχνουν τις «υπεραξίες» που αυτή η δράση δημιούργησε, αν δημιούργησε και οι οποίες αποτελούσαν τον πραγματικό στόχο του κ. Δημάρχου, όπως ο ίδιος έλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ. Δεν δείχνουν επίσης τα λάθη, τις αστοχίες ή τις συνειδητές απαράδεκτες επιλογές. Πουθενά για παράδειγμα δεν φαίνεται
πως η πλατεία στο πρώην Ξενία κατακρεουργήθηκε με την τοποθέτηση εκεί ενός καταστήματος. Δεν φαίνεται καθαρά ότι δύο κτήρια στην περιοχή του καράβολα εξακολουθούν να διακόπτουν βάναυσα τη συνέχεια του μετώπου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία που να δείχνει ή να παραπέμπει στην κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή λεωφόρο τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Και αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα.
Οι παραλείψεις και οι αδυναμίες
Σε κάθε περίπτωση το έργο αυτό βελτίωσε την εικόνα της πόλης σε σχέση με αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν. Είναι πολύ συζητήσιμο όμως το αν το έργο αυτό βελτιώνει πραγματικά τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Των πολιτών του Ηρακλείου που έχουν το μοναδικό προνόμιο να μην πίνουν νερό από τη βρύση του σπιτιού τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους αρκετό και πολύ καλής ποιότητας νερό, η μισή ποσότητα του οποίου χάνεται χωρίς να γνωρίζει κανείς που και πως. Των πολιτών του Ηρακλείου που εξακολουθούν να ζουν σε μια βρώμικη πόλη και δεν ξέρουν ακόμα τι να κάμουν με τα σκουπίδια τους (μόνο ο ΧΥΤΑ υπάρχει στον απολογισμό). Των πολιτών του Ηρακλείου που εμπαίζονται από το Δήμαρχό τους, όταν στον απολογισμό του βαφτίζει το Ηράκλειο ως πόλη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, όταν μόνο το 12% του όγκου των σκουπιδιών οδηγείται εκεί και το σχετικό πρόγραμμα καρκινοβατεί. (7 αφίσες έχει το βιβλίο και τη φωτογραφία μιας σακούλας). Των πολιτών του Ηρακλείου που στενάζουν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της πόλης. Των αγροτών του Δήμου που είναι ανύπαρκτοι στον απολογισμό του Δημάρχου τους.
Το φωτογραφικό υλικό του απολογισμού δεν μπορεί να δείξει τις πολύ σημαντικές αδυναμίες της δημοτικής αρχής. Δεν δείχνει τα κενά στις οργανικές θέσεις του Δήμου που ανέρχονται στο 40% του συνόλου. Δεν δείχνει την απουσία του Δήμου από τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης. Δεν δείχνει τις οφειλές προς τους αναδόχους των έργων, ούτε λέει λέξη για τις σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δήμου (περίπτωση έργου «Κοινόχρηστος χώρος οδού Φιλελλήνων – πάρκο). Αποκρύπτει την απαράδεκτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου με τη χρήση φωτογραφιών από το μέλλον!!
Ο τρόπος
Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε και παρουσιάστηκε αυτός ο απολογισμός δείχνει έναν απόλυτο αυταρχισμό, που παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας αλλά και σεβασμού απέναντι στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο το οποίο δεν κλήθηκε για να συζητήσει τον απολογισμό. Αυτός ο αυταρχικός τρόπος εξηγεί και τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά του κ. Δημάρχου, που αρνείται να συζητήσει δημόσια με μας τους συνυποψήφιους του αυτό το έργο. Αν έχει εμπιστοσύνη στο έργο του και αν αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, τότε τι φοβάται; Ιδού η Ρόδος!!!.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν το παρελθόν προδικάζει το μέλλον, όπως αναγράφεται στην αρχή του βιβλίου, τότε αυτός ο απολογισμός αποδεικνύει πως αυτή η δημοτική αρχή, δεν πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης. Οι δημότες του Ηρακλείου έχουν εναλλακτική και καλύτερη επιλογή. Έχουν την «Ανθρώπινη Πόλη».
Ηράκλειο 22/10/10
ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου